Wat mindfulness betekent voor jou

november 21, 2017 | Natasha

‘Wat betekent mindfulness voor jou?’
Meer dan 50 mensen die yoga beoefenen bij Hot Yoga Eindhoven hebben de bovenstaande vraag beantwoord die deel uitmaakte van een korte enquête. De antwoorden brachten iets bijzonders aan het licht dat de meeste mensen gemist hebben, maar daarover later meer. Laten we eerst eens gaan kijken hoe de meeste van jullie mindfulness hebben beschreven.

De meeste mensen die deze vraag hebben beantwoord zeggen dat mindfulness te maken heeft met in het huidige moment zijn, in vrede zijn, dat je een groter bewustzijn hebt en meer focus.

(English version of Mindfulness and Yoga article here)

IN HET HUIDIGE MOMENT ZIJN.

Mindfulness and Yoga

Wij zijn onze eigen slechtste rechters!

Ongeveer de helft van de mensen die mindfulness definiëren in de enquête zeiden dat ze mindfulness ervaren als leven of zijn in het huidige moment. In het huidige moment zijn werd gelinkt aan kalmte,focus, bewustzijn en luisteren.

IN VREDE, IN BALANS, ONTSPANNEN

De tweede meest gedeelde interpretatie van mindfulness was in balans of in vrede zijn. Mensen beschreven deze ervaring als vrede, balans, minder stress, ontspannen, niet denken aan zorgen van de toekomst of het verleden. Dit was gerelateerd aan leven in het huidige moment. Een persoon beschreef dit gewoon als ‘om kalm te blijven ademen’

Wij zijn onze eigen slechtste rechters!

BEWUSTZIJN.

De antwoorden uit de enquête laten een duidelijk verband zien tussen enerzijds bewust focussen en anderzijds meer bewustzijn van wat je doet. Sommige beschrijven dit als meer in controle zijn of  beter worden in het luisteren op verschillende niveaus.

Wanneer mindfulness wordt beschreven, wordt het zo verwoord als, ‘vrijheid van de geest’, ‘Om oke te zijn met stil zijn’ en ‘Meer aandacht voor mezelf’. Een persoon relateert mindfulness aan het ontwikkelen van bewustzijn met compassie, vriendelijkheid en vrijgevigheid.

HYPE

Het woord mindfulness begint een buzzword te worden dat ook staat voor verwarring en commercie. Iemand anders gaf aan ‘Ik heb het woord eigenlijk nooit begrepen; terwijl een ander die al 30 jaar mindfulness technieken beoefent zegt ‘Soms ben ik bang dat het een hype is geworden voor veel mensen die niet de echte betekenis ervan weten’ Nog een ander gaf aan, Ik heb een hele boel hype-achtige interesses waargenomen, dus ik besloot om deze te laten hangen….’

Maar hoe zit het met dit ding dat de meeste mensen die hebben gereageerd volledig hebben gemist?

WAT HEBT U GEMIST

Mindfulness blijkt iets te zijn dat heel moeilijk is om te beschrijven in een zin, net als yoga, vanwege de diepe wortels en ervaringsgerichte natuur.

Jon Kabat-Zinn, de oprichter van Mindfulness-Based Stress Reduction, vat het samen als: ‘’Mindfulness means paying attention in a particular way: on purpose, in the present moment, non-judgementally.’’

Het is het laatste element in deze zin dat de meeste mensen misten bij het beantwoorden van de vraag ‘What does mindfulness mean to you’. Alleen twee mensen benoemden het zonder te oordelen observeren van je eigen acties, ervaringen uit het verleden en gebeurtenissen in hun antwoord. Een derde persoon had het over ‘Het accepteren van jezelf en wat je voelt’.

Waarom zoveel mensen acceptatie en niet-oordelen als kwaliteit van mindfulness hebben gemist is  misschien een afspiegeling van onze samenleving tegenwoordig. Een samenleving waar wij niet alleen vergelijken en de prestatie van anderen bekritiseren, maar onszelf net zo snel bekritiseren voor wat we hebben gedaanof waarin we denken te hebben gefaald.’.

GEREEDSCHAPSKIST

Als mindfulness, samen met yoga, ons de hulpmiddelen geeft om de beste versie van onszelf te zijn, en een rustiger en gelukkiger en meer verlichte maatschappij te creëren, dan klinkt dit als een goed plan.

Mindfulness is zeker ons thema bij Hot Yoga Eindhoven in november….  En wij zijn het ermee eens dat mindfulness onderdeel van yoga  is.

(Copyright Hot Yoga Eindhoven 2017)